Pripravme sa na jar

 

 

Všetci to poznáme. Prídu prvé jarné lúče a namiesto radosti nám začnú alergie , pociťujeme únavu, končatiny máme ako z olova a chce sa nám spať . Podľa tradičnej medicíny sme v takomto prípade nevenovali dostatok pozornosti našemu telu už počas zimy. Ako sa však zachovať aby naše telo bolo pripravené ?

Tu je niekoľko rád:

 

  • Jar je odbdobím Dreva (orgány pečeň a žlčník) podľa čínskej medicíny a zároveň , drevo kontroluje element Zeme (slezina , žalúdok)podľa princípu ovládania. Preto musíme naše snaženie zamerať na obidva celky.
  • Jedlo si zorganizujeme tak aby sme jedli menšie porcie a častejšie.
  • V tomto období je dobré si naplánovať aj pravidelné jednodňové hladovky (pôsty)
  • Zaraďte si denné ranné cvičenia, ideálna je yóga, jednoduchý strečing, chôdza.
  • Vo väčšom množstve používajte mierne koreniny cibuľu, škoricu, cesnak, koriander , zázvor, bazalku, kôpor, fenikel a bobkový list. 
  • Jar je čas, kedy by sme do svojho jedálnička mali zaradiť   rastliny, ktoré sú mladé a majú tak kvalitu rastu spojeného s drevom. Patrí sem  mladá zelenina , klíčky alebo naklíčené zrná. 
  • Nemôžeme zabudnúť aj na fázu zeme a kombinovať tak potraviny ako jačmeň, pohánka, pšeno a podobne.
  • Spôsob úpravy jedál : rýchle varenie , pri vysokých teplotách
  • A nakoniec jednoduchý čaj , ktorý si pravideľne môžete vychutnať v tomto období, si pozrite na obrázku.

 

Ak by ste predsa len potrebovali niečo viac, tak neváhajte a navštívte nás.